В.Британија без нови камиони со мотори со внатрешно согорување од 2040 година

ОБЈАВЕНО НА:

Според објавата на Ројтерс, Велика Британија ќе забрани продажба на нови камиони кои се опремени со бензински или дизел мотори со внатрешно согорување од 2040 година. Ова доаѓа како следење на стратегијата за вкупна нулта емисија на целиот транспортен сектор.

Новото ограничување доаѓа во време на најавената за мали дизел-камиони од 2035 година, по што ќе следат тешки камиони во 2040 година и дури и порано доколку е можно.

„Декарбонизацијата не е едноставно некаков технократски процес. Тука станува збор за тоа како да се убедиме дека транспортот го формира квалитетот на живот и економијата на подобар начин. Не станува збор за тоа да ги запреме лицата да прават различни нешта туку за тоа да ги направат истите работи, но на поинаков начин“, вели Грант Шапс, секретар на министерството за транспорт.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK