ПЕСИМИСТИЧКА ПРОГНОЗА: До 2050 година се уште ќе доминираат бензинците и дизелашите

ОБЈАВЕНО НА:

„Со сегашната стапка на електрификација, дури и ако можеме да ја одржиме, до 2050 година повеќето автомобили на патиштата сè уште ќе имаат, и мора да имаат, мотори со внатрешно согорување“. Ова е прогноза на Ричард Хамонд, поранешниот водител на Top Gear и The Grand Tour,

Познатиот Хамонд смета дека повеќето автомобили сè уште ќе имаат мотори со внатрешно согорување во 2050 година, со оглед на моменталната стапка на електрификација на возилата.

„Електричните автомобили ќе бидат дел од сликата, секако дека се. Но, со сегашната стапка на електрификација, дури и ако можеме да ја продолжиме, што не можеме затоа што Кина ни ги лишува минералите од ретки земји што ни се потребни, до 2050 година повеќето автомобили на патиштата сè уште ќе имаат, и мора да имаат, внатрешна мотори со согорување“, изјави Хамонд за Телеграф.

Спротивно на верувањето дека возачите на Z генерацијата не се „љубители на автомобили“, тој рече дека неговата 23-годишна ќерка Изи поминала 20.000 километри во првата година од возењето, имајќи предвид дека таа се потпирала на својот автомобил додека живеела на село.

Имајќи предвид дека по откажувањето на The Grand Tour и „паузата“ на Top Gear, на телевизија нема „високо“ автомобилско шоу, 54-годишната легендарна водителка, која светската слава ја стекна и со спектакуларен пад со Rimac Concept One, сугерираше дека можеби ќе има потреба од телевизиска програма за информирање на гледачите за самоуправувачките и електричните возила.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK