вторник, март 26, 2019

Што да направите во моментот кога ќе пукне гума?

Секој совет e добредојден кога се работи за дефект во текот на возење на автопат. Особено е важно да се знае како треба да се реагира во прв момент за да се спречи несакана поголема несреќа. Навремена реакција може многу да значи и да спаси и животи и материјална штета. Затоа треба да се знае као да се реагира со различни ситуации. Има многу работи кои едноставно може да му се случат на секого. Затоа е важно да се знаат неколку основни совети за тоа што треба да се направи за безбедно да се запре автомобилот. Неколку такви совети има и во продолжение, а се однесуваат за моментот кога ќе пукне гума. Што би требало да се направи во таков момент и без паника да се изреагира. Не кочете нагло Се возите на автопат со брзина од 130 км/ч и ја гледате својата работа. Одеднаш слушате силен тресок и автомобилот нагло ја менува линијата на движење. Во тој момент дознавате дека една од гумите на автомобилот е дупната. Првата и важна работа е освен што треба да се биде концентриран во текот на целото возење, да не почнете нагло да кочите. Многу е важно сите реакции да бидат ускладени бидејќи единствено така ќе успеете мирно да го запрете автомобилот. Ако нагло и пресилно притиснете на кочницата може да дојде до извртување и тешки последици. Постепено смалувајте ја брзината На папучата за гас исто така треба да се притиска рамномерно бидејќи така автомобило полека самиот ќе запре на неколку стотици метри. Важно е постепено да се смалува брзината бидејќи така ќе се намали можноста за извртување на патот. Заменете го тркалото со резервно Ако во багажникот имате резервно тркало со гума заменете го она со оштетена гума. То се прави така што сорачната дигалка која би требало да ја имате во автомобилот ќе го кренете возилото , ќе ги одвртите штрафовите со таканаречениот Т-клуч, кој исто така би требало да го имате во автомобилот и ќе го замените тркалото. Ако немате резервно тркало, дупнатата гума можете привремено да ја оспособите со спреј кој може да се купи во продавниците за автоделови. Тој дупнатата гума ја полни со пена(гел), која ќе овозможи да отидете до вулканизер. Ова е наједноставниот и најефикасниот спас од вакви ситуации, ако во автомобилот немате резервно тркало, дигалка или алат. Сепак, ако ништо не успее, работите ќе бидат решени со повик на некоја од дежурните шлеп-служби. Најдобро е да се избегнува какво било возење со дупната или недоволно напумпана гума бидејќи тој маневар би можел да предизвика повеќе штета отколку корист.

Што да направите во моментот кога ќе пукне гума?

Секој совет e добредојден кога се работи за дефект во текот на возење на автопат. Особено е важно да се знае како треба да се реагира во прв момент за да се спречи несакана поголема несреќа. Навремена реакција може многу да значи и да спаси и животи и материјална штета. Затоа треба да се знае као да се реагира со различни ситуации. Има многу работи кои едноставно може да му се случат на секого. Затоа е важно да се знаат неколку основни совети за тоа што треба да се направи за безбедно да се запре автомобилот. Неколку такви совети има и во продолжение, а се однесуваат за моментот кога ќе пукне гума. Што би требало да се направи во таков момент и без паника да се изреагира. Не кочете нагло Се возите на автопат со брзина од 130 км/ч и ја гледате својата работа. Одеднаш слушате силен тресок и автомобилот нагло ја менува линијата на движење. Во тој момент дознавате дека една од гумите на автомобилот е дупната. Првата и важна работа е освен што треба да се биде концентриран во текот на целото возење, да не почнете нагло да кочите. Многу е важно сите реакции да бидат ускладени бидејќи единствено така ќе успеете мирно да го запрете автомобилот. Ако нагло и пресилно притиснете на кочницата може да дојде до извртување и тешки последици. Постепено смалувајте ја брзината На папучата за гас исто така треба да се притиска рамномерно бидејќи така автомобило полека самиот ќе запре на неколку стотици метри. Важно е постепено да се смалува брзината бидејќи така ќе се намали можноста за извртување на патот. Заменете го тркалото со резервно Ако во багажникот имате резервно тркало со гума заменете го она со оштетена гума. То се прави така што сорачната дигалка која би требало да ја имате во автомобилот ќе го кренете возилото , ќе ги одвртите штрафовите со таканаречениот Т-клуч, кој исто така би требало да го имате во автомобилот и ќе го замените тркалото. Ако немате резервно тркало, дупнатата гума можете привремено да ја оспособите со спреј кој може да се купи во продавниците за автоделови. Тој дупнатата гума ја полни со пена(гел), која ќе овозможи да отидете до вулканизер. Ова е наједноставниот и најефикасниот спас од вакви ситуации, ако во автомобилот немате резервно тркало, дигалка или алат. Сепак, ако ништо не успее, работите ќе бидат решени со повик на некоја од дежурните шлеп-служби. Најдобро е да се избегнува какво било возење со дупната или недоволно напумпана гума бидејќи тој маневар би можел да предизвика повеќе штета отколку корист.

Наскоро: Twingo Cup во Македонија

По повеќе од една деценија во Македонија повторно ќе има трки на кружни и ридски патеки на специјализиран куп - Тwingo Cup. Десет возила се веќе испорачани за македонските возачи кои ќе бидат дополнително подготвени за трки од страна на Lema. Новиот Рено спорт клуб ќе биде организатор на овие трки кои ќе бидат дел од првенството на Македонија. Викендов возилата ќе бидат на патеката Серес во Грција каде натпреварувачите ќе се запознаат со нивните можности. Наскоро ќе има и повеќе детали околу Twingo Cup...

Huawei ја претстави HUAWEI P30 серија

За време на ексклузивниот настан денеска во Парискиот конвенциски центар, Huawei Consumer Business Group (BG) ги претстави HUAWEI P30 и HUAWEI P30 Pro. Уредите на HUAWEI P30 се најнапредни паметни телефони на компанијата до денес, со конкурентни професионални камери, иновативен HUAWEI SuperSpectrum сензор, екстремна оптичка HUAWEI SuperZoom леќа, нова Time of Flight (TOF) камера и нова подобра OIS и AIS технологија на стабилизација на сликата. Со P30 или P30 Pro во рака, корисниците можат да снимаат неверојатни фотографии и видеа во секое време. Во Македонија HUAWEI P30 и HUAWEI P30 Pro ќе бидат достапни на пазарот од утре, 27 март, а сите оние кои ќе купат P30 или P30 Pro во првиот месец по официјалното претставување ќе добијат бесплатен Premium Service кој вклучува 90-дневно осигурување за еднократна и целосно бесплатна замена на оштетениот заден панел или дисплеј како резултат на случајно стискање на телефонот. Поставување нови правила за професионално-квалитетни фотографии Серијата HUAWEI P30 ќе ги промени очекувањата на луѓето за фотографирање со паметни телефони. HUAWEI P30 Pro е опремен со нов систем на Leica Quad Camera, вклучувајќи 40MP главна камера со HUAWEI SuperSpectrum сензор, ултра широк агол од 20MP, 8MP телефото камера, HUAWEI камера за време на лет (TOF), заедно со 32MP предна камера за ново ниво на selfie. Сензорот HUAWEI SuperSpectrum со 1 / 1, 7 инчи гледа на светлината на фундаментално нов начин. Сензорот RYYB SuperSpectrum отстапува од традиционалниот RGBG Bayer филтер со заменување на зелените пиксели со супериорни жолти пиксели, давајќи висок максимален ISO рејтинг од 204.800 и 409.600 на HUAWEI P30 и HUAWEI P30 Pro. Со оваа фундаментална промена во технологијата на сензорот, заедно со употребата на поголеми пиксели, Huawei обезбедува извонредни искуства во фотографијата и видеографиката низ широк спектар на сценарија и услови на осветлување. Камера која отвора поширок свет на можности Сензорот за широк кадар f/1,6 обезбедува неверојатни ултра-широки слики кои го доловуваат поголемиот дел од светот што го гледате. Работејќи заедно со големиот сензор RYYB и Huawei AIS + OIS, Huawei P30 Pro обезбедува посветла слика. Дури и ноќе, деталите на фотографиите се детално прикажани, а во исто време, главните и телефото камери се стабилни. HUAWEI SuperZoom леќата го отвора новото ниво на фотографирање на зум со елегантен дизајн на уредот. SuperZoom поддржува зголемување до 5 пати оптички зум, 10 пати хибриден зум и 50 пати дигитален зум, што го постигнува преку дизајн на перископ. Призмата во телефото камерата се наведнува на светлина под прав агол за да ја максимизира фокусната должина, минимизирајќи ја висината на камерата, без нарушување на дизајнот на уредот. Редефинирање на видеографиката на паметен телефон Со богат пакет на видео карактеристики, Huawei P30 серијата влегува во нова ера на видеографиката. HUAWEI SuperSpectrum сензорот овозможува спектакуларно снимање на видео снимки при слаба осветленост, така што ноќните сцени излегуваат кристално јасни. Huawei AIS и OIS сега поддржуваат стабилизација за сите поставувања за снимање на видео - вклучувајќи 4K видео на 60fps за совршено снимање во секое време, додека SuperZoom леќата овозможува остри снимки одблиску. AI Movie Editor автоматски ги идентификува акциите и ги дава на корисниците алатките за додавање музика во заднина и специјални ефекти, како што се временски прекини и бавно движење, за создавање видео содржини за споделување со пријателите и семејството. Водечкиот HUAWEI Dual-View модел во индустријата носи сосема нова перспектива на видеа. Уредот Huawei P30 ви дозволува да користите две задни камери за истовремено снимање на различни видеа. Во режимот за двоен преглед можете да снимите и снимка со ултра-широк агол и снимка со зум - нудејќи панорама од десната страна и одблиску на левата страна од екранот, ослободувајќи нови можности за снимање на сценски видео клипови. Камера во согласност со вашата имагинација Единствената HUAWEI P30 Pro HUAWEI Time-of-Flight (TOF) камера обезбедува информации за длабочината на полето и овозможува напредна сегментација на сликата. Функцијата Huawei AI HDR + им овозможува на предните и задните камери да комбинираат повеќе последователни рамки за да се справат со преекспонирани и повратни снимки и мешавини. Super Portrait режимот го снима секој мал детал кој ви овозможува да создавате извонредни слики со позадина која е во фокусот и деталите на субјектот во фокусот. Неверојатно прекрасен дизајн P30 серијата се базира на водечки во индустријата добар изглед на P Series. Aрхитектoт Тадао Андо рече дека прекрасните дизајни зборуваат за душата. Преземајќи го овој цитат во срцето, серијата P30 е инспирирана од природата и употребата на нови материјали. 6.1-инчниот HUAWEI P30 и 6.47-инчниот HUAWEI P30 Pro доаѓаат во класичнata црна боја и три нови бои - Amber Sunrise, Breathing Crystal и Aurora, создадени со нов висококвалитетен инк-џет процес кој беше пионер на Huawei.  Последното од иновациите P30 и P30 Pro се преполни со нови водечки карактеристики во индустријата кои ги издвојуваат од конкуренцијата во моќта, перформансите и ефикасноста:
  • Серијата P30 нуди врвни перформанси со врвна ефикасност благодарение на процесорот HUAWEI Kirin 980. 7nm Kirin 980 со Dual-NPU поддржува побрзо препознавање на сликата.
  • Под предното стакло е сензорот за отпечаток на прстот за брза и сигурна авторизација на идентитетот. HUAWEI P30 Pro, исто така, ја има HUAWEI технологијата за акустичен дисплеј, воведувајќи маглев звучник за испорачување висококвалитетен звук во слушалките.
  • Серијата HUAWEI P се испорачува со EMUI 9.1, која сега воведува систем за датотеки со можност за проширување само за читање (EROFS), што во голема мера ја подобрува брзината на читање на уредот за складирање. Најновиот оперативен систем исто така го поддржува HUAWEI Share OneHop за лесно споделување на датотеки помеѓу Huawei паметните телефони и персоналните компјутери.
  • 40W SuperCharge и долготрајна XXMhA батерија возможуваат овие уреди да работат повеќе од цел ден во услови на интензивна работа.
  • Huawei P серијата вклучува систем за ладење на графин кој ефикасно и ефективно управува со топлината.
Цената на Huawei P30 e 44.999 денари, додека цената на Huawei P30 Pro e 57.999 денари.