Аеродромот во Истанбул е најпрометниот во Европа

ОБЈАВЕНО НА:

Турскиот аеродром во Истанбул беше најпрометниот воздушен центар во Европа помеѓу 16 јуни и 2 јули со просечни 1.525 дневни летови, покажуваат податоците на Европската организација за безбедност на воздушната навигација (Евроконтрол).

Следи аеродромот во Амстердам со 1.370 дневни летови, потоа Париз-Шарл де Гол со 1.351 лет, Франкфурт со 1.314 летови и Лондон Хитроу со 1.306 летови, покажуваат податоците на Eurocontrol.

Аеродромот Анталија во турското медитеранско одморалиште е на седмото место на листата на најпрометни воздушни центри во Европа.

Три од првите 10 аеродроми – аеродромот во Истанбул, аеродромот во Анталија и Палма де Мајорка – имаа обем на сообраќај над нивото што беа пред почетокот на пандемијата Ковид-19.

Велика Британија беше најпрометната земја, со 6.122 летови, вклучително и прелети, во текот на изминатата недела. Следува Шпанија со 5.437 летови, Германија со 5.245 летови, Франција со 4.793 летови и Италија со 4.345 летови од 16 јуни до 2 јули.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK