Грижа за корисници: Land Rover повлекува само два Range Rover поради опасност од пожар на моторот

ОБЈАВЕНО НА:

Некои повлекувања на возила се однесуваат на милиони возила, но ова опфаќа само едно, односно две возила. Land Rover треба да поправи еден Range Rover од 2023 година за проблем што потенцијално може да предизвика пожар, објави NHTSA (Националната управа за безбедност на сообраќајот на автопатите) во САД.

Засегнатиот Range Rover дошол од фабриката во Солихул на 9 ноември 2022 година. За време на склопувањето, имал 4,4-литарски V8 мотор со неправилно инсталирана или со исчезната заптивка на цевката за одвод на турбо масло. Овој проблем може да предизвика истекување на маслото на издувниот колектор, што претставува опасност од пожар.

Хронологијата на Land Rover кога одлучи да спроведе повлекување навлегува во големи детали за методот на компанијата да го идентификува Range Rover што треба да се потсети. На 16 февруари и 21 февруари 2023 година, добавувачот на моторот го известил производителот на автомобили дека се сомнева дека три од моторите V8 имаат недоволно поставена или недостасува заптивка на цевката за одвод на турбо масло. Land Rover ги прегледа и поправи овие погони.

На 3 март, добавувачот му кажал на производителот на автомобили дека има уште два мотори со овој проблем. Меѓутоа, овој пат Land Rover веќе ги испорача погодените возила од фабриката. Комитетот за безбедност и усогласеност на производите на компанијата започна истрага. Потоа ги предаде информациите до Комитетот за определување на отповикување, кој одлучи да спроведе отповикување.

Другото погодено возило не е во САД. Во документацијата што Land Rover ја достави до Националната управа за безбедност на сообраќајот на автопатите не беше споменато во која земја отиде овој модел.

Land Rover ќе го извести засегнатиот сопственик за проблемот. Техничар ќе постави нова заптивка на цевката за одвод на турбо масло.

Од лансирањето, компанијата воведе неколку ултра луксузни Range Rover модели со ограничена серија. На пример, Carmel Edition имаше цена од 346.475 долари а Land Rover направил само 17 од нив.

 

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK