VW групацијата испорачале над половина милион електрични возила

ОБЈАВЕНО НА:

WV групацијата објави дека испораките на нејзините целосно електрични возила се зголемиле за 45 проценти на 531.500 возила на глобално ниво. Со тоа се големува уделот на BEV од вкупните испораки на 7,9 проценти по 6,1 проценти колку што беше уделот истиот период лани. Само во третиот квартал годинава, уделот на BEV се искачи на 9,0 отсто во споредба со 6,8 отсто пред една година.

Од јануари до септември, Европа остана клучен двигател на растот со пораст од 61 отсто на 341.100 возила. Испораките на BEV скокнаа за 74 проценти на 50.300 единици во САД и ги надминаа нивоата од претходната година во Кина со пораст од 4 проценти на 117.100 единици.

Околу 64 отсто од испораките на BEV на Групацијата отидоа во нејзиниот матичен регион Европа, по што следат Кина со 22 отсто и САД со 10 отсто, а 4 отсто заминале на други пазари.

Марката Volkswagen Passenger Cars испорачале 273.000 целосно електрични возила до крајот на септември, нешто повеќе од половина од сите BEV во Групацијата.
Потоа следуваат Audi со 123.000 возила (удел во групата 23 проценти), ŠKODA со 54.400 возила (удел во групата 10 проценти), SEAT/CUPRA со 32.300 возила (удел во групата 6 проценти), Porsche со 27.900 возила (удел во групата 5 проценти) и Комерцијални возила Volkswagen со 19.600 возила (удел во групата 4 проценти).

Најуспешните модели на BEV во првите девет месеци од 2023 година:
Volkswagen ID.4/ID.5 – 162.100 возила
Volkswagen ID.3 – 90.500 возила
Audi Q4 e-tron (вклучувајќи и Sportback) – 77.900
SKODA Enyaq iV (вклучувајќи и Coupe) – 54.400
CUPRA роден – 32.300
Audi Q8 e-tron (вклучувајќи го Sportback) – 21.800

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK