БАРАЊЕ ОД ГЕРМАНИЈА: Да се укине забраната за моторите со внатрешно согорување

ОБЈАВЕНО НА:

Баварскиот премиер Маркус Содер повторно повика на укинување на забраната ширум ЕУ за емисиите на CO2 од автомобилите од 2035 година пред изборите за Европскиот парламент во јуни.

„Забраната за моторите со внатрешно согорување од 2035 година е погрешна и затоа мора да биде укината“, рече Содер за неделното издание на високотиражниот весник „Билд“.

„Нашите производители на возила се глобални лидери во производството на мотори со внатрешно согорување. Поради оваа причина, апсурдно е да се исклучи работната технологија и да се остави на други земји во иднина“, рече Содер.

Тој ја критикуваше и одлуката за стопирање на субвенциите за купувачите на електрични возила.

„Наместо да забрануваме и да ги намалуваме трошоците, треба да дозволиме и промовираме. Федералната влада треба повторно да воведе субвенции за купување електрични автомобили“, рече Содер.

Седер направи пресврт во политиката за ова прашање. Во 2007 година, тој повика на забрана на моторите со внатрешно согорување од 2020 година, велејќи: „Зелените мотори отвораат нови работни места“.

Неодамнешната анкета покажа дека 61% од Германците се против забраната во 2035 година, а само 24% се за.

Земјите-членки на Европската унија и Европскиот парламент пред една година донесоа мерка за забрана на емисиите на CO2 од новите автомобили од 2035 година.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK