Eлектрификацијата оди тешко – Половина од сите полначи во ЕУ се концентрирани во само две земји

ОБЈАВЕНО НА:

Новата анализа на податоците од Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) покажува дека половина од сите точки за полнење на електричните автомобили во Европската унија се концентрирани само во две земји – Холандија (90.000 полначи) и Германија (60.000).

Овие две земји сочинуваат помалку од 10% од целата површина на ЕУ. Другата половина од сите полначи се расфрлани низ преостанатите 25 земји, покривајќи 90% од површината на регионот.

Јазот меѓу земјите на врвот и на дното на рангирањето е огромен. Холандија – земјата со најмногу инфраструктура – ​​има речиси 1.600 пати повеќе точки за полнење од земјата со најмалку инфраструктура (Кипар, со само 57 точки за полнење). Навистина, самите Холанѓаните имаат полначи колку 23 земји-членки заедно.

Кога станува збор за распределбата на инфраструктурата, постои јасна поделба меѓу земјите од централна и источна Европа од една страна и земјите од западна Европа од друга страна. На пример, голема земја како Романија – околу шест пати поголема од Холандија – има само 0,4% од сите точки за полнење во ЕУ.

Иако има силно зголемување на бројот на точки за полнење во ЕУ во текот на изминатите пет години (+180%), вкупниот број (307.000) е многу помалку од она што е потребно.

За да се постигнат целите на CO2, продажбата на електрични возила ќе треба масовно да се зголеми во сите земји на ЕУ. Една неодамнешна студија покажува дека до 2030 година ќе бидат потребни до 6,8 милиони јавни точки за полнење за да се постигне предложеното намалување на CO2 од 55% за автомобилите – што значи дека треба да видиме раст од над 22 пати за помалку од 10 години.

Топ 5: Земји со најмногу полначи
Холандија (90,284)
Германија (59,410)
Франција (37,128)
Шведска (25,197)
Италија (23,543)

Топ 5: Земји со најмалку полначи
Кипар (57)
Малта (98)
Литванија (207)
Естонија (385)
Летонија (420

Следете не и на:

24AUTO NETWORK