Фабриката се шири – за ПОСПОРО да прави возила?

ОБЈАВЕНО НА:

Rolls-Royce наголемо ја проширува својата фабрика во Чичестер, Англија. Подружницата на BMW додава пет нови згради, а изградбата треба да започне следната година.

Обично, кога производителот на автомобили ја проширува фабриката, тоа е од една едноставна причина: да прави повеќе автомобили. Но, ова е Rolls-Royce. Производството и продажбата на повеќе Rolls-Royce ќе ја поткопа фалената ексклузивност на брендот.

Значи, оваа фабричка експанзија не е за правење повеќе автомобили, туку за правење поскапи автомобили, што одзема повеќе време и бара повеќе простор за работилници и складирање на егзотични материјали.

Проширувањето сигнализира нешто за ултра богатата клиентела на Rolls-Royce. Иако можат да купат само толку многу автомобили, тие сигурно можат да потрошат повеќе за секој од нив.

Од 2020 година, продажбата на Rolls-Royce се зголеми за 17%, достигнувајќи рекордни 6.032 автомобили и SUV ширум светот минатата година. Меѓутоа, во истото време, просечната сума на пари што купувачите ја платиле за своите автомобили се зголемила за 43%, од 350.000 долари во 2020 година на 500.000 долари во просек минатата година.

Тој зголемен приход по возило доаѓа главно од посложени модлеи и одземаат многу време барања за прилагодување – „по нарачка“, како што го нарекува Rolls-Royce. Дури и ги нарекува своите луксузни програми за прилагодување „Bespoke“ и, за целосно приспособени модели, „Coachbuild“.

Ова ќе биде прво големо проширување на фабриката откако е изградена во 2003 година по купувањето на брендот од страна на BMW во 1998 година. Фабрика во Велика Британија.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK