КАКВА ЕЛЕКТРИФИКАЦИЈА? Volvo претстави огромен камион со супермоќен дизел мотор (ВИДЕО)

ОБЈАВЕНО НА:

И покрај постојаното рекламирање за тоа како брендот прави уникатни електрични камиони, шведскиот производител очигледно останува жесток поддржувач на технологијата на мотори со внатрешно согорување. Во номенклатурната линија на енергетски единици за конфигурација на главните камиони влекачи FH16, се појави нов супермоќен дизел мотор, означен со индексот D17.

Веста беше објавена на презентација одржана врз основа на „домашниот“ кампус на Volvo во Гетеборг, каде на новинарите им беше покажан целосно нов главен влекач FH 16 со гореспоменатиот дизел мотор D17. Интересно, D17 е најголемиот и најмоќниот дизел мотор што некогаш бил вграден во камион на Volvo. Се произведува во три опции за моќност – 600, 700 и 780 КС.

Во споредба со дизел верзијата D16 што ја заменува, напредната технологија на моторот им дава на возачите максимални перформанси и, што е најважно, подобрена економичност на горивото во однос на претходникот.

Volvo гледа на моторот D17 како чиста опција со ниски емисии и со висока економичност на гориво за дизел флотите кои моментално работат во Европа. Тие уверуваат дека новиот мотор целосно ја исполнува својата мисија со нула емисии.

Таков погонски агрегат мораше да се развие како одговор на новите регулативи во врска со зголемената должина и тежина на камионите од класа 8, кои стапија на сила во цела Шведска на 1 декември 2023 година. Сега се дозволени комбинирани приколки со вкупна должина од 34,5 метри и вкупна тежина до 100 тони (93 тони).

Шведската влада се согласи со научниците, кои докажаа дека користењето подолги и потешки патни возови ќе ја намали потрошувачката на енергија до 30% за поединечни возила и за 4-6% севкупно. Овие бројки важат за BEV, водородни горивни ќелии, биогорива и дизел мотори.

Шест камиони, влечат шест единечни приколки, секоја со вкупна должина од 16,5 метри, може да се заменат со три FH16 780, од ​​кои секоја влече две приколки со вкупна должина од 34 метри, што резултира со 27% намалување на емисиите на CO2.

Сепак, таквите комбинирани влекачи со приколки се дозволени само на околу 5.900 километри од најдобрите и најмодерни патишта од шведската патна мрежа од 100.000 километри. Сепак, сè е насочено кон тоа дека наскоро ќе има уште такви области.

Новиот мотор ќе го олесни работењето на транспортот со таков товар. Како што истакна директорот на Volvo Group за екологија и иновации Ларс Мартесон, моторот е опремен со еден ефикасен турбополнач. За понатамошно оптимизирање на процесот на согорување на D17, тие се потпираат на многу успешниот и патентиран дизајн на брановидни клипови на Volvo.

Резултатот е почист мотор кој всушност испорачува поголема моќност и помалку емисии од моторот D16 што го заменува. Моторот D17 е сертифициран да работи на биодизел при сите излезни сили. Новиот систем за вбризгување обезбедува оптимална економичност на горивото, а зголемениот максимален притисок во цилиндарот обезбедува висока излезна моќност.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK