Honda планира 10 нови модели на електрични мотоцикли до 2025 година

ОБЈАВЕНО НА:

Стремежот на Honda за електрификација нема да биде ограничен само на автомобили. Компанијата најави дека ќе лансира 10 електрични мотоцикли на глобално ниво до 2025 година и до 2040 година ќе биде нивната понуда јаглеродно неутрална.

Honda веќе продава линија на мали електрични скутери наменети за операторите на возните паркови и веќе се користат од јапонските и виетнамските поштенски услуги. Компанијата планира да ја прошири достапноста на овие модели на други пазари и да воведе две понуди за лична употреба за европскиот и азискиот пазар помеѓу 2024 и 2025 година.

Помеѓу 2022 и 2024 година, Honda планира да претстави пет поголеми модели на електрични мопеди, повторно на европскиот и азискиот пазар. По нив ќе следат три уште поголеми модели за Јапонија, Европа и САД меѓу 2024 и 2025 година. Конечно, Honda планира да лансира електричен мотоцикл за деца. Овој модел е исто така планиран за 2024 или 2025 година и се чини дека е наменет и за САД.

Honda соопшти дека ќе ги опреми своите идни електрични мотоцикли со „цврсти“ батерии, користејќи технологија што компанијата ја спроведува и за автомобили. Замената на батериите е исто така дел од плановите на компанијата – во 2021 година, Honda им се придружи на другите јапонски производители на мотоцикли – Kawasaki, Suzuki и Yamaha – во конзорциум за развој на стандарди за замена на батерии на мотоцикли.

Покрај електричните модели, Honda рече дека ќе продолжи да ја подобрува ефикасноста на горивото на своите мотоцикли со внатрешно согорување и да истражува алтернативни горива за да ја постигне својата цел за јаглеродна неутралност.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK