Овој Mеrсеdеs е како од филмот Аватар – се управува со мисли (ФОТОГАЛЕРИЈА)

ОБЈАВЕНО НА:

Од компанијата Mercedes на саемот во Минхен претставуваа интересни модели, а сега е претставен и нов концепт, кој тешко дека некогаш ќе биде виден во реалниот освет. Сепак, покажува на што се способни технологиите и инженерите на брендот од Германија.

Mеrсеdеs Visiоn АVTR e концепциски модел, кој освен со дизајн од друга планета, располага и со некои функции кои се нетипични за автомобилската индустрија. Таков пример е командувањето на некои автомобили со помош на мисловниот процес.

Посетителите на саемот во Минхен имаа можност да ги пробаат овие функции така што ќе треба да постават специјален уред околу главата. Истиот ќе ги чита мозочните бранови и на тој начин  точно ќе знае што сакада направите. Така на пример, доколку се концентрирате на функцијата за паркирање, автомобилот ќе ја вклучи. Од Mеrсеdеs споделуват дека таа технологија има потенцијал во иднина и ќе помогне за подобрување на удобноста.

Освен Mеrсеdеs, во развојот на автомобилот учествувале и од Disnеy и поконкретно одговорините за филмот Аvаtаr. Покрај името, дизајнот на автомобилот исто така има доста сличности со истоимениот лик од филот, а од Mеrсеdеs споделуваат дека футуристичките технологии се комбинираат одлично со храбриот дизајн.

Mеrсеdеs Visiоn АVTR

Посетителите на саемот во Минхен ќе имаат можност да ги пробаат овие функции така што ќе треба да постават специјален уред околу главата. Истиот ќе ги чита мозочните бранови и на тој начин  точно ќе знае што сакада направите. Така на пример, доколку се концентрирате на функцијата за паркирање, автомобилот ќе ја вклучи. Од Mеrсеdеs споделуват дека таа технологија има потенцијал во иднина и ќе помогне за подобрување на удобноста.

Електричниот погон е баиран на батерија од 110кВч, која користи хемиски материјали базирани на грфен и не содржи токсични и скапи материјали. Километражата од 700 километри со едно полнење се обезбедува во рамки на 15 минути.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK