Во Кина се произведуваат речиси 50% од сите електрични автомобили во светот

ОБЈАВЕНО НА:

Студијата на статистичката агенција JATO Dynamics покажува дека речиси половина од сите глобално продадени целосно електрични автомобили (BEV) се дел од портфолиото на кинеските производители.

Податоците на JATO Dynamics, исто така, покажуваат дека во првите девет месеци од 2021 година, ширум светот се продадени 2,97 милиони целосно електрични автомобили, што е зголемување за 149 отсто во споредба со истиот период во 2020 година.

Растот на продажбата на автомобилите BEV е уште поимпресивен во позадината на порастот од само 11% на автомобилскиот пазар во целина, додека новите автомобили со целосно електричен погон сочинуваат 5,8% од вкупната продажба. Во 2020 година оваа бројка беше 2,6%.

Според JATO Dynamics, целосно електричните кинески автомобили сочинуваат 45% од вкупниот пазар на електрични автомобили во светот, додека присуството на глобалната автомобилска марка на Кина (со сите видови на погон) е 15%.

Агенцијата исто така соопшти дека околу 95% од кинеските понуди на BEV се направени на нејзиниот домашен пазар и дека речиси половина од глобалните продажби на Tesla за периодот јануари-септември биле направени во фабриката на американската компанија во Шангај.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK