Цените на половните возила скокнаа за речиси 20% во Европа

ОБЈАВЕНО НА:

Цените на половните автомобили растат низ Европа, исто како што се во повеќето делови на светот. Анализата од AutoScout24 како дел од нејзиниот индекс на цени на користени автомобили покажа дека во ноември 2021 година купувачите на половни возила плаќале во просек нешто повеќе од 18 отсто повеќе отколку во ноември 2020 година. Тоа во превод значи дополнителни 3.726 евра.

„Во однос на динамиката на цените на пазарот на половни автомобили, 2021 година е апсолутно исклучителна година“, вели шефот на продажба во Германија во AutoScout 24, Стефан Шнек. „Во 2020 година цените останаа речиси на нивото од претходната година, сега се зголемија за 10 отсто од мртва точка – што никогаш досега не било направено во оваа форма.

Шнек вели дека голем број фактори можат да објаснат зошто цените на половните автомобили во Европа скокнале како што скокнале. На пример, пандемијата на коронавирус значеше дека луѓето бегаат од јавниот превоз и купуваат автомобили. Покрај тоа, прекините на производството во автомобилските фабрики за време на пандемијата значеа дека има помалку изнајмени возила кои се враќаат на пазарот. Недостигот на полупроводници потоа уште повеќе ја зголеми побарувачката за половни автомобили, при што многу потрошувачи не сакаат да чекаат ново возило и се свртуваат кон пазарот на половни возила.

Цените на користените EV пораснаа за 9 отсто, а моделите со погон на ТНГ намалени за 20 отсто

Германскиот сајт забележува дека цените на сите видови користени возила се во пораст без разлика на нивните погонски единици. Всушност, цените на EV скокнаа за 9 отсто на просечни 33.243 евра, хибридите пораснаа за 5 отсто на просечни 35.279 евра, цените на автомобилите на бензин се зголемија за 9 отсто, на просечен 20.405 евра и цените на дизелите ќе достигнат просечни 25.035 евра, што е зголемување од 8 отсто, до крајот на 2021 година. Интересно е што возилата со погон на ТНГ се поевтини за 20 отсто.

Автомобилите со средна големина водат во скокови на цените

Зголемување на цените е забележано и за сите сегменти на возила. Меѓу оние кои најтешко се погодени се моделите со средна големина и опсег кои скокнале за 14 проценти. Дополнително, цените на малите автомобили скокнаа за 12 отсто, оние од компактната и високата средна класа скокнаа за 11 отсто, а луксузните возила сега се за 10 отсто поскапи од претходно. За 8 проценти се зголемени и цените на теренците и спортските автомобили.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK