Новиот концепт на внатрешност Porsche Driver Experience сега и во новата Panamera

ОБЈАВЕНО НА:

Новата генерација на модели на Porsche Panamera ќе биде претставена на јавноста на 24 ноември 2023 година. Porsche Panamera е спортски автомобил меѓу луксузните лимузини кој се карактеризира со особено висококвалитетен и исклучително спортски внатрешен амбиент.

Контролниот концепт што Porsche ќе го користи во новата Porsche Panamera е иновативен и интуитивен: концептот Porsche Driver Experiencе кој за прв пат беше претставен во Porsche Taycan е ориентиран кон  возачот и создава совршена рамнотежа помеѓу аналогните и дигиталните елементи.

Тој нуди целосно дигитален дисплеј, широк опсег на опции за прилагодување и интуитивно ракување. Клучна карактеристика на концептот е групирањето на контролните елементи релевантни за возење во непосредна близина на воланот. Затоа, сите основни функции се брзи, интуитивни и лесно пристапни за возачот. Ова ја поедноставува работата на новата Panamera во сите ситуации на возење, а особено при динамично возење.

Ориентираноста на системот кон возачот се манифестира во многу детали. На пример, Porsche ги става прекинувачите за навигација и избор на програми за возење, директно на воланот. Рачката на менувачот се наоѓа директно до него. Оваа одлука отвора простор на централната конзола за поставување на елегантна контролна табла за климатизација која ги комбинира површините на допир и физичките прекинувачи во решение кое е интуитивно и истовремено елегантно.

Во централната конзола се инсталирани нови, без перки целосно електрично прилагодливи отвори за воздух. Можно е да се префрлите помеѓу неколку претходно конфигурирани и персонализирани режими за контрола на клима уредот со притискање на копче. Покрај тоа, просторот за складирање во централната конзола нуди повеќе простор отколку порано.

Дигиталната, слободна група на инструменти ја нагласува ориентираноста кон возачот. Екранот од 12,6 инчи се карактеризира со заоблен и слободно поставен дизајн. Porsche јасно ги структурира информациите за возење прикажани на него во три области, за кои се можни различни конфигурации во зависност од опремата и избраниот приказ. Дополнителниот, опционален head-up дисплеј може да се ракува директно од спортскиот волан.

Јасниот дизајн и луксузните материјали создаваат висококвалитетен и спортски амбиент во внатрешноста на новата Panamera. Новиот концепт на детали остава впечаток со својот формален континуитет, кој се протега од централната конзола до контролната табла и до вратите на новата Panamera. Заедно со реструктурираната централна конзола, тоа е една од дефинирачките карактеристики на кокпитот на новата  Panamera.

Porsche за прв пат го опремува моделот со континуирано амбиентално осветлување по целиот панел, нагласувајќи ја широчината на возилото. Сите модели на Panamera сега се уште поудобни од порано благодарение на подобрените материјали на седиштата, кои ја зголемуваат удобноста со зголемена еластичност. Executive моделите на Panamera, исто така, располагаат со нов контурен систем на задните седишта, кој нуди оптимизирана положба на седење. Ова обезбедува патниците од позади да пристигнуваат уште порелаксирано на дестинациите по долго возење.

Porsche ги базираше опциите за боја и материјали во новата Panamera на особено фини материјали и широк избор на двобојни дизајни. Соодветните опции за внатрешност дополнително го усовршуваат амбиентот. Некои од нив ги нуди Porsche Exclusive Manufaktur. За прв пат, Porsche нуди и опрема без кожа во Panamera, односно ги комбинира особено спортските материјали како Race-Tex и ткаенината Pepita  едни со други.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK