Јапонија сака забрана за извоз на половни автомобили во Русија

ОБЈАВЕНО НА:

Русија се наоѓа под меѓународни санкции, а на листата на она што не може да се извезува таму може да се најдат и половните возила, особено оние од Јапонија.

Ваква информација веќе се шири од страна на „прекупците“ на половни автомобили од Јапонија за можен прекин на продажбата на „половни“ автомобили во Русија.

Незадоволството на Јапонците го предизвикува тоа што дел од автомобилите паѓаат во рацете на руската армија и се користат во Украина. Можно е на владино ниво веќе да се разговара за можната забрана за продажба во Русија.

Причината за оваа можна одлука е тоа што јапонскиот ТВ канал Asahi News неодамна објави материјал за судбината на автомобилите испорачани во Русија. Конкретно се вели дека многу јапонски теренци со волан на десната страна биле префрлени во воената зона. Оваа околност предизвика бура од незадоволство и Јапонците повикаа на целосна забрана за продажба на автомобили во Русија.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK