И годинава ќе има пад на продажбата на возила во ЕУ: Производителите повикуваат на итни мерки

ОБЈАВЕНО НА:

Споредено со бројките пред пандемијата во 2019 година, ова претставува пад од 26% во продажбата на автомобили во период од само три години.

Пазарот на автомобили во ЕУ се очекува да се намали за повеќе од една четвртина годинава во споредба со нивоата пред пандемијата во 2019 година. Европската асоцијација на производители на автомобили (ACEA) бара рамка на политика која ќе му овозможи на пазарот и да закрепне и направи промена на нулта емисија.

„За да се обезбеди враќање на растот – со уште поголем удел во продажбата на електрични возила за да може да се постигнат климатските цели – итно ни треба да се воспостават соодветни рамковни услови“, рече претседателот и извршен директор на ACEA на BMW, Оливер Зипс.

За осум месеци во 2022 година, вкупниот обем се намали за речиси 12% за да достигне околу 6 милиони продадени нови автомобили. Досега, пазарот беше ограничен само на страната на понудата бидејќи тековниот недостиг на компоненти го ограничи обемот на производството. Сепак, побарувачката може да страда и во текот на следните месеци поради инфлацијата и стравувањата од рецесија.

ACEA сега ја ревидираше својата првична прогноза дека пазарот на автомобили во ЕУ ќе се врати на раст во 2022 година. Наместо тоа, таа очекува дека повторно ќе се намали оваа година, паѓајќи за 1% на 9,6 милиони единици. Споредено со бројките пред пандемијата во 2019 година, ова претставува пад од 26% во продажбата на автомобили во период од само три години.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK