ЕУ сака „нулта“ толеранција на алкохол и ограничување на брзината од 30 км/ч.

ОБЈАВЕНО НА:

Европските патишта се посигурни, но брзината со која тие стануваат такви е бавна, а Европската унија сака да го забрза процесот за да има помалку жртви на патиштата. Во среда, 6 октомври 2021 година, европратениците усвоија резолуција за безбедност на патиштата во ЕУ.

Овие мерки првенствено вклучуваат намалување на брзината во населените области. Европската унија препорачува намалување на брзината на 30 км / ч, со цел да се заштитат пешаците и велосипедистите. Таа потсетува дека брзината е причина во 30% од фаталните несреќи.

Втората компонента има за цел да ги намали смртните случаи поврзани со алкохол. Тие претставуваат околу 25% од сообраќајните жртви. Во многу земји дозволеното ниво е 0,5 промили алкохол. Европската унија сака овој праг да се намали на нула! Таква нулта толеранција зад воланот веќе има во неколку источноевропски земји, како што се Унгарија или Словачка.

Околу 22.000 луѓе годишно умираат на патиштата во ЕУ и околу 120.000 се тешко повредени. Европската унија си постави цел да го преполови бројот на смртни случаи на патишта помеѓу 2010 и 2020 година, конечно, бројот на смртни случаи падна за само 36%.
Сега, целта е поставена на нула смртни случаи на патиштата во 2050 година, и за да се постигне ова, Европската унија сака да ги зајакне преку горенаведените мерки.

Исто така, се размислува за вклучување на „безбеден режим на возење“ во нашите паметни телефони, така што возачот повеќе не се расејува додека вози.

Европејците се соочуваат со неприфатлив број смртни случаи на патиштата. Реално е да се цели да се преполови бројот на жртви до 2030 година, доколку ЕУ и земјите -членки се обврзат на поголема безбедност на патиштата, со силна политичка волја и доволно средства.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK