Електричниот кросовер Skoda iV, со едно полнење до 500 км

ОБЈАВЕНО НА:

Автомобилската мода денес се насочи кон електромобилите и кросоверите, но станува уште поинтересна кога двете се наоѓаат на исто место. Тоа може да се види во електричниот кросовер Skoda Vision iV. Возилото не е само навестување, туку и покажува каков ќе биде чешкиот сериски електричен кросовер.

Автомобилот изгледа доста спортски. Сериската имплементација на моделот ќе биде третиот автомобил на групацијата VW, кој ја користи новата модулна платформа на концернот, MEB.  Првиот е VW ID Neo, додека вториот е претсерискиот SEAT el-Born, кој беше претставен на саемот во Женева.

Веќе е дојден и моментот на чешкиот бренд да ја искористи предноста од електричната мода во автомобилската индустрија, уште повеќе што кросоверот на Skoda веќе доста време се подготвува. На патот кон транспортот автомобилот ќе загуби некои од екстравангантните елементи на концептот, како големите тркала, хоризонталната светлечка диодна лента и вратите без рамки…

Компонента на чешкиот електромодел е со два мотори со општа можност од 306 коњски сили. Тие дозволуваат да се забрзува од место до 100 км/ч за само 5,9 секунди и да развива максимална брзина које е електронски ограничена на 180 км/ч. Со едно полнење можат да се изминат 500 километри изменерени според WLTP.