Renault помага да се создаде првата 100% електрична населба

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата Renault објави дека компанијата помогнала во реализирањето на проектот за целосно електрична населба во Франција, со обезбедување за користење на три години на претставниците на 100% електричното ZOE на жителите на Апи во регионот Ариеж на југозападниот дел од земјата.

Апи е една од најизолираните населби во цела Франција, но од Renault велат дека растојанијата не би требало да бидат пречка за новото ZOE, кое ветува можност за поминување и до 390 километри со едно полнење. Сите домаќинства ќе добијат претставник на електромобилот, како и домашен систем за полнење, а дополнително во населбата ќе биде изградена и јавна станица за полнење.

Од Renault велат дека доколу жителите на едно од најизолираните места во земјата бидат во состојба да ја применат електричната мобилност како начин на живот, тогаш тоа би било доказ дека секој може да го направи истото.

Вистинска предност на новата верзија на ZOE во споредба со неговиот претходник е во тоа што има значително поголем капацитет, но не и како габарит, батеријата, како и помошниот електромотор (R135).

Новиот батериски блок на Renault ZOE е со капациет од 52 kWh, што претставува сериозно зголемување во споредба со 40 kWh од претходната верзија и 22 kWh на оригиналната верзија на моделот од 2012 година.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK