Украина е виновна бидејќи во В.Британија не ги поправаат дупките на патиштата

ОБЈАВЕНО НА:

Европа ги чувствува последиците од војната во Украина; речиси е невозможно да се најде некоја човечка активност во која не се чувствуваат последиците. Еден од нив објавија и во Велика Британија. Кралскиот автомобилски клуб (RAC) во својот извештај укажа за што станува збор.

Според податоците со кои располага RAC, 60% од асфалтот што се користи за покривање и поправка на патишта доаѓа од Русија, земја која го ограничи снабдувањето со овој материјал како одмазда за економските санкции наметнати од меѓународната заедница. Затоа патиштата имаат дупки кои не се пополнуваат.

Управата за патишта пријавува поскапување од 22% на овој важен градежен материјал, а тоа се одразило на безбедноста на патиштата.
Прелиминарната студија за ситуацијата, спроведена пред конфликтот, веќе ја квантифицираше потребната инвестиција за поправка на патиштата во 12 милијарди фунти. Многу проекти сега се во застој поради зголемените цени на материјалите.

За да се справи со економската криза, британската влада ги намали за една третина буџетите наменети за субвенционирање на локалните заедници, а тоа влијае и на (лошиот) квалитет на патиштата!

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK