Ако купиш Tesla Cybertruck, не смееш да ја продават една година

ОБЈАВЕНО НА:

Tesla нема да им дозволи на сопствениците на Cybertruck да го продаваат новиот електричен пикап во текот на првата година од испораката, освен ако не побараат експресна дозвола од производителот на автомобили и не му дадат опција на Tesla да го откупи назад.

Cybertruck е можеби најочекуваниот нов производ на Tesla, а Илон Маск изјави дека првите испораки се закажани за 30 ноември. Иако Tesla допрва треба да ги објави дури и конечните спецификации и детали за цените на Cybertruck, таа го ажурираше договорот за нарачка на моторни возила со услов само за сопствениците на Cybertruck.

Сопствениците кои сакаат да го продадат своето возило во текот на првата година може да го сторат тоа само од непредвидена причина и мора писмено да ја известат Tesla и да и дадат на компанијата разумен временски период да го купи возилото по нејзина дискреција.

Доколку Tesla одбие да го купи автомобилот, сопствениците ќе можат да го продадат на трето лице, но само откако ќе добијат писмена согласност од производителот на автомобили.

Прекршителите на договорот може да бидат казнети до 50.000 американски долари или вредноста на возилото. Tesla исто така, може да се обиде да го спречи преносот на сопственоста на автомобилот и да одбие да му продаде на сопственикот идните автомобили.

Не е невообичаено производителите на автомобили да ги спречат сопствениците на посакуваните нови возила да ги препродаваат со такви договори. Ford го направи тоа со третата генерација GT, а GM го направи тоа со раните GMC Hummer EV. Porsche, исто така, често го прави ова со ограничените едиции 911.

Сепак, многу е невообичаено за еден производител на автомобили да спроведе правило за забрана за пренос за возило на масовен пазар како Cybertruck, за кое Tesla објави дека има повеќе од 2 милиони нарачки.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK