Куклите за краш-тест стануваат виртуелни

ОБЈАВЕНО НА:

Во тестовите за силина на автомобилските каросерии се корисат специјални кукли со повеќе или помалку тест искуство за да се добие оценка за ризикот на човечкото тело при сообраќајна несреќа. Тие се направи од различни материјали и често се скршени и оштетени при краш-тестовите. Сепак, од неодамна тие можат да се „релаксираат“ бидејќи веќе има изработени виртуелни модели, кои симулираат заштитен однос на човечкото тело при  мозочен удар.

Со нивна помош истражувачите можат да направат огромен чекор напред во својата работа отколку со обични кукли бидејќи програмски можат да ги земат предвид реакциите на човечкото тело.

На пример, истражувачите од институтот Фраунхофер за краткорочна динамика, Ernst-Mach-Institut (EMI) користат виртуелни човечки модели во симулациите за несреќи за да направат пореалистични тврдења за ризикот од евентуални повреди. Тие се фокусираат на вкочанетоста на мускулите во однос на влијанието кое не беше земено предвид во претходните студии.

Сценариото за несреќа е јасно. Патниците во автомобилот инстиктивно се подготвуваат да се заштитат при инцидентот со напрегање на мускулите, цврсто држење на волатнот и силен притисок од кочницата. Тој однос сериозно влијае на епилогот од инцидентот.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK