Нов изум: Кажете и збогум на `рѓата

ОБЈАВЕНО НА:

Тим од американски и корејски научници објавија дека развиле само-регенерирачки антикорозивен премаз, објави магазинот Science. Материјалот се состои од микроскопски капсули од графин оксид исполнети со регенерирачко силиконско масло.

Најчестиот метод на заштита од ‘рѓа кој моментално се користи во индустријата е да се примени изолационен слој кој го штити металот од негативното влијание на околината. За жал, процесот на корозија започнува во металот, дури и со мал дефект на заштитниот слој.

Новиот слој го заштитува металот сигурно дури и во агресивни средини или под вода. Во случај на оштетување, од капсулите се отстранува маслото со што се враќаат прекинатите врски. Резултатот е екстремно отпорен филм кој ги штити металните површини од корозија и се обновува.

 

Ако тврдењата на американсо-корејскиот тим се докаже како вистинит, милиони возачи ќе можат да заборават на гребење и оштетување на автомобилот без да се грижат за корозивните делови. Останува само прашањето за цената на новиот премаз.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK