Како на долго патување со вашиот миленик

ОБЈАВЕНО НА:

Кога сопствениците на кучиња патуваат во автомобилот со „цимерот“, тие треба да имаат предвид неколку важни нешта. На крајот на краиштата турнејата треба да мине безбедно и „куќниот пријател“ треба да се справи добро со неа.

Веќе има многу начини да го транспортирате безбедно вашето куче. Многу специјализирани магазини имаат специјални ремени за кучиња, кои можат лесно да се прикачат кон безбедносниот ремен на автомобилот и кон потпирачот за глава. Преградната решетка, монтирана или зад предните седишта или во случај на комби или СУВ пред багажникот исто така е добро решение.

Секако потребно е највисоко ниво за безбедност во движење. И покрај тоа зазема многу место и сопствениците на кучето треба да допрат малку подлабоко во џебовите, а таа транспортна алтернатива е доста убедлива во однос на стабилноста.

Некои кучиња сакаат возење, други стануваат вознемирени и нервозни. Секој кој планира подолго патување, треба да почне да го навикнува со време својот миленик во автомобилот. Кутијата за транспорт може да се користи како место за спиење и во домот. Кучето постепено се воведува во автомобилот, како скока во багажникот или на задното седиште. За да може животното да се свикне на шумот и вибрациите на моторот, треба да почне со кратки патувања. На прво место планирајте само кратки патувања, за време на кои можете одблизу да го следите односот на миленикот.

Затоа е добро да се знаат неколку совети како да го одржите вашето куче за време на долго патувања:

– Избегнувајте силна музика.

– Избегнувајте ненадејни запирања и забрзувања.

– Подгответе играчки за џвакање – тие му помагаат на кучето да се опушти.

– Размислете за доволно вода и испланирајте паузи за кратки прошетки.

– Внимавајте на симптоми на стрес како што недостаток на здив, тресење и лелекање. Запрете како е неопходно.

– Обрнете внимание на температурата во автомобилот.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK