До 100 км/ч. за 1 секунда – можно ли е?

ОБЈАВЕНО НА:

Времето на забрзување, особено во сегментот на хиперавтомобили, е неверојатнo. На голем број сериски возила, можете лесно да достигнaт брзина од 96 километри на час (60 милји на час) за околу две секунди. Не е доволно, ќе речат некои, а со задоволство може да кажеме дека сè уште не се достигнати границите во однос на забрзувањето. Барем, според инженерот на Rimac.

Најновиот и најдобар производ на компанијата, моделот Nevera може да достигне 96 км/ч за 1,85 секунди. Но, еден од врвните инженери на Rimac мисли дека времињата на забрзување на сериските автомобили би можеле да паднат за помалку од секунда.

Кога го прашалe Матија Рениќ, главен програмски инженер во Rimac Nevera, дали е можно забрзување од 0-60 милји на час за секунда или помалку, тој едноставно одговори: „Помалку од секунда“.

Малку е тешко да се замисли колку всушност би било брзо. Теоријата вели дека една секунда е точно „времетраењето на 9.192.631.770 периоди на зрачењето што одговара на преминот помеѓу двете хиперфини нивоа на основната состојба на атомот на цезиум-133“.

За да споредиме – најбрзите човечки спринтери трчаат само 10 метри во една секунда кога се со полна брзина.

Ве молиме имајте предвид дека овде зборуваме за производствени возила. Автомобилите за драг трки можат да го направат тоа на патеката со мазни гуми, но изгледа дека влечната сила на улица ќе биде одлучувачки фактор. Електричниот хиперавтомобил Nevera е многу блиску до овој прекрасен подвиг, но Рениќ вели дека возилото не е направено само за забрзување. Тоа е многу повеќе од тоа.

„Автомобилот е многу брз, искрено“, изјави Рениќ за The Drive. „За бројките сме многу горди, но автомобилот е повеќе од тоа. Автомобилот е всушност многу, многу сложен и ви покажува што може да направи автомобилската технологија на иднината. А исто така е многу употреблив и многу лесен за користење од гледна точка на возачот“.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK