Будимпешта е најомилена дестинација за патување во светот

ОБЈАВЕНО НА:

Главниот град на Унгарија е пред Лондон во однос на резервациите направени за периодот од 1 ноември 2021 до 28 февруари 2022 година

Будимпешта е на првото место меѓу најпопуларните туристички дестинации во светот во однос на резервациите направени за периодот од 1 ноември 2021 до 28 февруари 2022 година, пишува blikk.hu, повикувајќи се на податоци обезбедени од онлајн туристичката агенција kiwi.com. Главниот град на Унгарија дури го надмина Лондон, кој долго време се сметаше за лидер.

Лондон, Париз, Виена и Берлин се доста популарни, но оваа есен ги претекнува Будимпешта, при што Париз го зазема само 8-то место, а германската престолнина е исфрлена од топ 10 листата.

Топ 10 листа
Ова се 10-те градови во кои има најмногу резервации:

-Будимпешта
– Лондон
– Виена
– Милано
– Истанбул
– Рим
– Киев
– Париз
– Лисабон
– Барселона

Најзаинтересирани се руските и британските патници
Во однос на националноста, Будимпешта најмногу ги привлекува руските и британските туристи. На патниците од овие земји јазичната бариера ќе им биде помалку предизвик, бидејќи англискиот широко се користи на туристичките места, а постарите граѓани разбираат руски. Оние што доаѓаат во Будимпешта за задоволство веројатно ќе поминат долг викенд таму, со оглед на тоа што приближно 40 проценти од сите резервации се за 1-3 дена со пристигнувањето во петок.

Сепак, се чини дека секој четврти посетител мисли дека 3 дена не се доволни за да се пробаат културните, архитектонските и кулинарските чуда на еден ваков распространет град, судејќи според фактот дека четвртина од резервациите се за цела недела.

Романтично бегство
Две третини од оние што пристигнуваат во Будимпешта ќе бидат на возраст под 40 години. Според податоците за резервациите, 46 отсто од сите гости во градот ќе патуваат сами, 4 од 10 ќе дојдат со својот партнер, а 14 отсто ќе бидат во група од тројца или повеќе луѓе.

Гринпис предлага летовите на кратки релации да се заменат со возови
Зголемените туристички текови во услови на кревко закрепнување од пандемијата имаат цена. Според Гринпис, летовите на кратки релации, кои ги претпочитаат туристите за викенд, се околу дванаесет пати поштетни за климата отколку паралелните железнички врски.

Затоа, „чуварот на животната средина“ неодамна предложи повеќе од половина од најпопуларните летови на кратки растојанија во Европа да се заменат со железнички услуги. Како погодна конкретно се споменува врската Виена-Будимпешта, која со воз може да се помине за два и пол часа, пишува Ungarn Heute.

Замената на сите Топ-250 летови на кратки дестинации во Европа со возови ќе резултира со годишни намалувања на CO2 од околу 23,5 милиони тони годишно – годишната количина на емисии на CO2 што ги создава само Хрватска, се вели во студијата на Гринпис. Меѓутоа, за да се оствари зелениот сон, возовите треба да бидат побрзи, особено во Источна и Југоисточна Европа.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK