Заради договарање им се заканува казна од 1 милијарда евра на Daimler, BMW и VW

ОБЈАВЕНО НА:

Европските антитрусни органи може да ги казнат производителите на автомобилот Daimler, BMW и VW со по 1 милијарда евра заради склучување на спогодба за намалување на ефикасноста на филтрирачкитe системи.

Германските автомобилски гиганти се договориле да се намали размерот на таканаречените Adblue системи, кои помагаат за намалување на вредноста на емисиите на азотни оксиди, и се согласија да не поставуваат филтри на средства за транспорт со бензински мотор, со кои ќе се намалат фините честички, тврди “Шпигел”.

BMW одбил да коментар. Од Daimler изјавиле дека се договориле со европските органи и се понудиле да соработуваат, и Volkswagen потврдил дека ќе соработува со властите.

Стратегиската соработка помеѓу германските автомобилски производители не е невообичаено, но компаниите што ќе признаат за кршење на правилата на картелите во ЕУ, се заплашени од глоба во големина на 10% од нивните глобални приходи.

Европскиот комитет одбил да коментира.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK