Tesla бара депозит од 20.000 долари за Semi камионот – нема гаранција кога ќе го испорачаат

ОБЈАВЕНО НА:

Tesla неодамна ја ажурираше својата страница за резервации за целосно електричниот камион влекач што за прв пат го најави во 2017 година. Потенцијалните клиенти сега се поканети да остават депозит од 20.000 долари за Semi доколку сакат да го купат.

За да направат резервација, клиентите прво ќе треба да издвојат 5.000 американски долари со кредитна картичка. Потоа, тие имаат 10 дена за трансфер за преостанатите 15.000 долари од нивната резервација.

Во договорот стои дека плаќањето на резервацијата потоа ќе се примени на целосната куповна цена на Semi, која се очекува да започне од 150.000 долари. Резервацијата може да се откаже во секое време, пишува компанијата, „во тој случај ќе добиете целосна рефундација на уплатата за резервација“.

Сето тоа е добро и добро, но никаде на страницата за резервации, ниту во условите и условите, не е поставена временска рамка за производство. Приказната за камионот е „долга и широка“. При објавувањето во 2017 година, производителот на автомобили вети дека ќе има опсег помеѓу 300 и 500 милји (483-805 км), ќе биде придвижуван од четири независни мотори и ќе може да достигне 96 км/ч. за 20 секунди.

Исто така, се велеше дека камионот ќе се појави на патиштата во 2019 година, што очигледно не се случи, и оттогаш секоја година компанијата ја поместува таа проценка за една година назад. Тесла сега вели дека ќе почне да се произведува некаде во 2023 година.

Иако се ажурираше временската линија за производство секоја година од 2019 година, Тесла не ја ажурираше цената на камионот откако го претстави во 2017 година. ќе пораснат цените на целосно електричните возила. Така, иако клиентите можат да го нарачаат камионот, можеби е тешко да се предвиди колку ќе чини кога навистина ќе излезе на патот.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK