Toyota нуди 10-годишна гаранција со неограничени километри за возила со неисправни DPF

ОБЈАВЕНО НА:

Тојота Австралија ја удвои гаранцијата од пет на 10 години за автомобилите погодени од неисправни филтри за дизел-честички (DPF). Клиентите потврдија а Toyota призна – има повторно проблеми со DPF системот што го има кај 2,8-литарски 1GD-FTV и 2,4-литарски 2GD-FTV дизелски мотори. Тука спаѓаат Toyota HiLux, LandCruiser Prado и Fortuner кои датираат од 2015 година.

Според изјавата на Тојота Австралија, продолжувањето на гаранцијата „важи за клиенти кои можеби доживеале проблем со DPF системот што може да се претстави како значителен бел чад испуштен за време на процесот на регенерација или индикаторната ламба за дефект (MIL) може да се запали, а во некои случаи, како мерка на претпазливост, моќноста на моторот може да се намали (режим „Limp home“).

Судската постапка против Toyota вклучува повеќе од 250.000 продадени возила од 1 октомври 2015 година до 23 април 2020 година.

Задачата на DPF е да задржи честичките од издувните гасови, а потоа периодично да ја „согорува“ содржината на филтерот во процес наречен „регенерација“. Филтерот за дизелски честички е неопходен според важечките закони за емисии и има казни за нивно отстранување.

На некои клиенти им биле изречени парични казни од органите за заштита на животната средина, откако беа забележани од други возачи кои ги забележаа автомобилите како испуштаат чад.

Неодамнешниот независен извештај, напишан од експерт назначен од судот, покажа дека дизајнот на дизел филтерот за честички на Тојота е неисправен и е склон кон затнување во редовна употреба. Ова доведува до прекумерен бел чад, се појавува предупредувачко светло на контролната табла, а во некои случаи.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK