Европа сакаат построги ограничувања за да има „нула загадување“ до 2050 година.

ОБЈАВЕНО НА:

Загадувањето на воздухот предизвикува 300.000 предвремени смртни случаи годишно во ЕУ. Земјите на ЕУ мора да подготват патоказ за квалитетот на воздухот за тоа како да се усогласат со правилата. Европскиот Парламент го усвои својот став за ревидиран закон за подобрување на квалитетот на воздухот во ЕУ со цел да се постигне чиста и здрава животна средина за европските граѓани.

Вкупно 363 европратеници гласаа ЗА, а 226 беа против и 46 воздржани во гласањето со кое се поставуваат построги граници и гранични вредности до 2035 година за низа загадувачи, вклучувајќи честички (PM2,5, PM10), NO2 (азот диоксид), SO2 (сулфур диоксид) и О3 (озон).

Новите правила ќе обезбедат квалитетот на воздухот во ЕУ да не е штетен за здравјето на луѓето, природните екосистеми и биодиверзитетот и ќе ги усогласат правилата на ЕУ со најновите упатства за квалитетот на воздухот на Светската здравствена организација (СЗО). Европратениците исто така нагласуваат дека стандардите за квалитет на воздухот предложени од Комисијата треба да бидат средна цел што треба да се постигне што е можно поскоро, а најдоцна до 2030 година.

Текстот ја нагласува потребата да се зголеми бројот на точки за земање примероци за квалитетот на воздухот. Во урбаните средини, треба да има најмалку една градба за мониторинг на два милиони жители, што ќе ја претставува изложеноста на вкупното урбано население (Комисијата предложи една на 10 милиони луѓе). На места каде што е веројатно да се појават високи концентрации на ултрафини честички (UFP), саѓи, жива и амонијак, треба да има една точка за земање примероци на милион жители, повисока од онаа од пет милиони првично предложена од Комисијата, и само за UFP.

Европратениците сакаат да ги усогласат моментално фрагментираните и контраинтуитивни индекси за квалитетот на воздухот низ ЕУ. Индексите треба да бидат споредливи, јасни и јавно достапни, со ажурирање на час, за да можат граѓаните да се заштитат при високи нивоа на загаденост на воздухот (и пред да се достигнат задолжителните прагови за аларм). Тие се придружени со информации за симптомите поврзани со врвовите на загадувањето на воздухот и поврзаните здравствени ризици за секој загадувач, вклучувајќи информации прилагодени на ранливите групи.

Парламентот бара и граѓаните чие здравје е нарушено да имаат поголемо право на надомест за прекршување на новите правила.

Европратениците предлагаат, покрај плановите за квалитет на воздухот, кои се потребни кога земјите на ЕУ ги надминуваат границите, сите земји-членки треба да креираат патокази за квалитетот на воздухот во кои ќе бидат утврдени краткорочни и долгорочни мерки за усогласување со новите гранични дозволени вредности.

Парламентот сега е подготвен да започне преговори со Советот за конечната форма на законот.

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK