Пораснала продажбата на возила во ЕУ во февруари

ОБЈАВЕНО НА:

Во февруари во ЕУ за првпат се регистрирани 802.763 автомобили, што е за 11,5 отсто повеќе од февруари минатата година. Во однос на јануари, растот во февруари зајакна за 0,2 процентни поени. Бројот на први регистрации на целосно електрични автомобили се зголеми за 39,7 отсто на 97.300, зголемувајќи го нивниот пазарен удел на 12,1 отсто.

Како што соопшти Европската асоцијација на автомобилски производители (ACEA), податоците за февруари на годишно ниво се полоши во споредба со фактот дека почетокот на минатата година беше одбележан со проблеми со снабдувањето поради недостиг на суровини во автомобилската индустрија. .

Во првите два месеца од годинава во ЕУ првпат се регистрирани нешто помалку од 1,6 милиони автомобили, што е за 11,4 отсто повеќе во однос на истиот период лани.

Сите четири клучни пазари за автомобили во ЕУ забележаа раст: Шпанија за 32,1%, Италија за 18,2%, Франција за 9,1% и Германија за 0,2%.

Во февруари, бројот на првите регистрации на хибридни автомобили се зголеми за 22,3 отсто на годишно ниво, на 204.883, зголемувајќи го нивниот пазарен удел на 25,5 отсто.

Во меѓувреме, бројот на првите регистрации на plug-in хибриди се намали за 7,4 проценти на 57.569, што Acea го припишува на големиот пад на побарувачката во Германија поради крајот на субвенционирањето за купување на plug-in хибриди.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK