Продажбата на електричните автомобили драстично расте

ОБЈАВЕНО НА:

Периодот од јули до септември годинава донесе рекорден пораст на побарувачката на електромобили, а најголемата заинтересираност доаѓа од Кина. Оттаму и наглото растење на бројките, кои велат дека во овие три месеци биле продадени 287.000 електрични и хибридни автомобили.

Во споредба со истиот период во минатата година порастот е за дури 63 рпцоенти, додека во однос на второто тромесечие од 2017 година, продажбата е скокната за 23 посто.

Ова доведе до намалување на продажбата на дизел возилата коишто сè помалку се интересни кај купувачите. Во Велика Британија продажбата на елетричните автомобили забележала скок од 45 процент, додека во Германија порастот е за 48 посто.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK