Кога децата дизајнираат..

ОБЈАВЕНО НА:

Медицинските кловнови, кои ги расположуваат децата во тешки ситуации, сега можат да се движат полесно и да бидат, и еколошки. Два нови автомобили Skoda ENYAQ COUPÉ RS iV што тие ќе ги користат беше дизајнирана од самите деца.

Годината се прославуваат две децении од партнерството помеѓу Skoda и непрофитната организација „Медицински кловн“ со конкурс за млади уметници. Децата до 15-годишна возраст добија шанса да дизајнираат изглед на два автомобили SKODA ENYAQ COUPÉ RS iV што ги користат медицинските кловнови.

Дваесет пријави беа избрани во потесниот круг, при што еден победник беше избран со јавно гласање, а другиот од жири составено од експерти.

„Детските очи го гледаат светот поинаку од нас возрасните и беше навистина тешко да се избере победник. Сликањето е една од работите што децата сакаат да ја прават, а во нашите посети во болничките соби гледаме какви неверојатни креации можат да дојдат до нив“, рече Алена Сеуд, директорка за собирање средства и маркетинг во Медицински кловн и еден од членовите на експертското жири.

Изборот на жирито беше дело на Ана Изабел Баслерова.

Дизајнот на Мари Гаубова беше избор на јавноста.

Гласањето на јавноста го освои жолт автомобил, на кој, покрај знакот Медицински кловн, има и мајмун кој виси за опашката од дрво. Автор е 14-годишната Мари Глаубова.

Дваесетте финалисти освоија награда – подарок пакет во вредност од 1.000 CZK. Победниците чии дизајни ги красеа автомобилите претставени на медицинските кловнови добија Apple iPad, вклучувајќи и пенкало за цртање Apple Pencil.

Во Чешка има 93 професионални медицински кловнови, кои редовно посетуваат 63 болници, десет домови за стари лица и еден конак. Skoda веќе повеќе од дваесет години им помагаат на медицинските кловнови да го направат својот круг. Уште повеќе, чешкиот производител на автомобили ја поддржува организацијата со финансиски донации.

 

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK