Miсhеlin ќе произведува гуми од слама и ориз

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата Miсhеlin ги објави плановите за развој на иновациски технологии за производство на еколошки гуми. Според идејата на експертите за производство на гуми, инженерите ќе користат како рециклирана пластика, така и секундарни отпадоци, вклучително и лушпи од ориз и слама од пченица.

Во моментов основните компоненти, кои се користат за создавање на гуми се каучуци, добиени од масло. Тие се базираат на синтетички полимер – бутадиен, кој обезбедува сигурна адхезија и отпоност на влажни патишта, а исто така е отпорен на абразивен материјал. Според статистичките податоци, модерната гума се состои од 24% нафтени полимери.

Miсhеlin размислува да го замени синтетичкиот материјал со рециклирана пластика од материјал за пакување и пластични контејнери. Покрај тоа, при креирање на новата генерација на гуми, инженерите планираат да користат природни биомаси. Поспецијално во производствените процеси ќе се користат дрвени отпадоци, оризова лушпа и слама, Според експертите такви технологии ќе дозволат да се создадат целосно еколошки гуми без штета за околината, што ќе се случи до 2050 година.

Друг проект, кој ќе им се допадне на зелените активисти ќе биде заводот за рециклирање на гуми кои Miсhеlin, заедно со шведската компанија Еnvirо, ќе влезе во Чиле. Капацитетот на иновациското претпријатие ќе биде доволен за обработка до 30.000 тони гуми годишно, што е околу 60 проценти од сите гуми, предадени од локалните жители за рециклирање.

Се очекува новиот објект во кој двете компании инвестираат околу 30 милиони долари да биде изградено во Јужна Америка во 2023 година. На почетокот на февруари MINI објави дека ќе запре со користење на вештачка кожа за тапацир на идните модели во корист на животната средина. Според претставниците на брендот одбивањето на природна кожа ќе биде клучен фактор кон таканаречената икона за заштита на природата.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK