Volvo го најави новиот XC60

ОБЈАВЕНО НА:

Компанијата Volvo Cars ги објави првите детали за верзијата 2022 година на хит моделот XC60, што ќе биде пуштен во производство во мај годинава.

XC60 од моделската 2022 добива ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) платформа за зголемување на активната безбедност, во која се вклучени збир на радари, камери и ултразвук сензори, со чија помош автомобилот ветува уште повисоко ниво на безбедност на патот.

Платформата дава можност за интегрирање на системите, а како такви и за распознавање на другите учесници во сообрачајот, автоматско дејство на сопирачкиот систем, систем за избегнувње на удар со движење напред или запрено возило, функција за асистирање при управувањето  Pilot Assist и други.

Верзијата 2022 година на XC60 исто така добива и неколку измени во дизајнот, вклучувајќи нова предна маска, нови предни браници, нова боја и неколку нови модели на тркала.

Новост за внатрешноста за автомобилот е опцијата за конфигурирае на внатрешноста без каква и да било кожа, како и неколку нови верзии на тапацир.

Најголемата технолошка новост кај XC60 2022, сепак, е воведуањето на новиот и користен првпат во индустријата од Volvo базиран на Android и развиен во соработка со Google борд мултимедискиот и инфо-комуникацискиот систем.

Освен од сите предности што ги нуди системот на Google и апликациите на гигантот, тука е присутен и пакетот Digital Services, кој нуди гласовно управување на системот преку асистентот Google Assistant.

XC60 е најпродаваното Volvo од 2009 година наваму и до крајот на минаата година, а реалиацијата во целиот свет е на ниво од над 1,68 милиони единици. Само во 2020 година закупените претставници биле околу 200.000 или речиси 29% од вкупните продажби на Volvo Cars.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK