Tesla пак е лидер: Камионот Semi помина 800 км. со едно полнење

ОБЈАВЕНО НА:

Прототипот на електричниот камион Tesla Semi го помина тестот за километражата изминувајќи 800 километри со целосен товар без никакви застанувања. Тоа значи дека Tesla повторно е бликсу да направи нова револуција слично како со автомобилите, само сега меѓу тешкотоварните возила.

Информациите доаѓаат од Elektrek.co.uk, која ја објави изјавата на самиот Илон Маск дека еден од прототипите на електричниот камион Tesla Semi завршил тест циклус кој покрива 500 милји или 800 km, целосно наполнет со едно полнење на батериите.

Tesla Semi, целосно електричен камион од класа 8, беше претставен во 2017 година со првична намера да биде пуштен во производство во рок од две години, намера што подоцна беше ревидирана со одложувања до денес. Камионот сега е во производство, а првите испораки се закажани за крајот на 2022 година.

Бројката од 500 милји со едно полнење, што сепак би го ставила јасно пред индустријата (800 км се цел за водородни прототипови, додека за целосните ЕВ целите се 500 км како „долго растојание“) сепак изгледаше повеќе научна фантастика, особено за модел од 36 тони.

Оттогаш, истакнува Elektrek, неколку други производители и претходеле на Tesla со лансирање на сопствени тешки електрични возила на пазарот, почнувајќи од самиот Mercedes-Benz Trucks, потоа Volvo VNR, Freightliner и Cascadia (кој сè уште е во сопственост на Daimler Truck како Mercedes „ тешка дивизија) и Nikola Tre, но досега имаме околу 300 километри на полнење и само Мерцедесот со својот eActros LongHaul тврди 500 километри.

Добивањето „вистинска“ автономија од 800 km со целосно полнење ќе овозможи малку поубедливо да се демонстрира валидноста и практичноста на електричните камиони и нивната способност да ги покријат сите реални потреби на тешкиот транспорт во светот. иднина, дури и на долги растојанија.

Останува ваквите бројки д абидат потврдени во реалноста и од самите клиенти кои ќе ги добијат и користат камионите.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK