Прв во понудата: Блиндиран Jaguar I-Pace

ОБЈАВЕНО НА:

Револуцијата во автомобилскиот свет значи електрификација, па порано или подоцна се чекаше и моментот кога ќе наидеме на блиндирани ЕВ возила. Во тој контекст, јужноафриканската компанија наречена Armormax го откри првиот оклопен Jaguar I-Pace, кој нуди заштита на ниво Б4, наводно, без недостатоци во перформансите.

Armormax го сфати овој проект сериозно, барајќи техничка поддршка од локалниот Jaguar Land Rover. Така, модификациите беа направени на внимателен и почитуван начин на дизајнот на Jaguar I-Pace, при што конверзијата одобрена од OEM ја задржува фабричката гаранција.

Jaguar I-Pace доби балистичко стакло наоколу со дебелина од 22 mm (0,9 инчи). Исто така, се вози на нов сет на гуми. Класификацијата на ниво Б4 значи дека EV може да издржи истрели од пиштоли и пушки, но не и од поголеми пушки.

Додавањето оклоп на возилото обично доведува до зголемување на тежината, што би влијаело и на перформансите и на опсегот на возење на електричното возило. За среќа, компанијата го искористи „најлесниот оклоп што е достапен на глобално ниво“ и тврди дека перформансите на I-Pace не се засегнати.

Сепак, блиндираниот EV ќе биде неизбежно потежок од стандардниот модел кој оди до 2.208 кг. Armormax Jaguar можеби е првиот оклопен I-Pace во светот, но не е првиот оклопен EV. Слични опции се веќе достапни за електричните автомобили, вклучувајќи го и Tesla Model S, додека BMW, исто така, вети дека ќе понуди блиндирана верзија на i7 веднаш од фабриката. Друг многу очекуван ЕВ со оклопни делови е Tesla Cybertruck, кој се очекува да влезе во производство следната година.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK