На денешен ден: Во Крагуевац во 1955 година беше произведено првото „Фиќо“

ОБЈАВЕНО НА:

На 18 октомври 1955 година, првиот од 923.487 автомобили "Застава 750", популарното "Фиќо", беше произведен во фабриката Застава во Крагуевац.

Автомобилот, кој се појави во времето на индустрискиот развој на Југославија, беше направен по лиценца на италијанскиот Fiat, по што носи прекар. Тоа беше национално возило, па просечниот граѓанин можеше да си го дозволи тоа. „Фиќо“ користеа и државните служби – полиција, пошта, здравствени центри и други.

Се започна откако земјата излезе од Втората светска војна. Новоформираната Сојузна Народна Република Југославија ја забрза својата индустријализација, но стандардот и куповната моќ на нејзините граѓани останаа многу ниски. Државниот врв размислуваше за производство на патнички автомобили. Меѓутоа, за да може фабриката да работи одржливо, се проценува дека мора да произведува и продава најмалку 10.000 автомобили годишно. Како што изгледаше невозможно, оправданоста на проектот беше доведена во прашање.

Во тоа време, военото раководство, за свои потреби, побара од компанијата „ВТЗ“ во Крагуевац да купи лиценца за производство на возила „Jeep Willis Overland“, и ова беа првите возила составени во Застава, уште во 1953 година Подоцна, на барање на раководството на Застава, и покрај тензиите што Југославија ги имаше со Италија, а кои се рефлектираа во кризата во Трст, државата одлучи дека, ако Трст не е веќе наш, можеби „Фиќо“ може да биде.

Преговорите со Fiat траеле четири месеци, и во 1954 година почна составувањето на првото воено теренско возило Фиат АП-55, познато и како Кампанола, а потоа и патничките возила Фиат 1400 БЈ и започна Фиат 1100 Б.

На 18 октомври 1955 година, автомобилот „Застава 750“ беше направен во Застава во Крагуевац. Првата копија имаше само 23 коњски сили, а последната, произведена во 1985 година, имаше 27 коњски сили и денес се чува во музејот „Застава“.

Вкупно, речиси пет милиони примероци од овој автомобил беа произведени во светот, повеќето од нив во фабриката во Торино, 2.695.197, во Застава 923.487, во Шпанија 814.926, во Аргентина 304.016, во Германија 172.000 и во Чиле околу 12.000 автомобили.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK