Кои модели на возила постари од 10 години имаат најмногу проблеми

ОБЈАВЕНО НА:

Германски АДАК е познат по тоа што има одлични истражувања базирани на илјадници примери на помош на пат од нивни членови. Тоа во голема мера покажува кои возила се поквалиттени. Последното истражување опфаќа број на дефекти на возила произведени од 2011 до 2018. Сигурно ве интересира во која група спаѓа вашиот автомобил.

АДАК ја проценува стапката на дефект на автомобилот врз основа на германските повици за помош на пат. Иако табелата опфаќа возила што се произведени 2018 па се до 2011, интересно е да се види како поминуваат компактите стари 10 години? Многу од нив ги има на нашите патишта, некои купени тука, некои увезени од Западна Европа. Ова се седумте најниско оценети.

Но, лесно можете и самите да ја читате табелата и да видите посебно за одреден модел што вас ве интересира. Едноставно, колку е поцрвена бојата толку е полош резултатот, а зелената боја значи и помалку дефекти.

Методот на АДАК се состои од примање повик за помош на пат од 1.000 единици на одреден модел од одредена година регистрирани во Германија – тие се опишани со броеви во табелите. Вреди да се додаде дека ADAC ги третира компактите на поинаков начин од вообичаеното. Дискутирајќи за проблемите на компактните модели, се фокусиравме на типичните претставници на овој сегмент.

За оние кои сакаат да ја видат целата табела на модели што ADAC ги смета за компактни, ви ги претставуваме подолу. Тие се наредени по азбучен ред.
Втората колона ја покажува просечната годишна километража на одреден модел, а третата колона го покажува рејтингот, што е бројот на повици за помош на пат на 1000 модели единици регистрирани во дадена година.

Ова се најпроблематичните компакти (произведени 2011). За некои од нив сигурно ќе бидете изненадени како се наоѓаат толку доле на листата (голем број на пријавени проблеми), а некои за кои сигурно сте мислеле дека имаат доста проблеми всушност го покажале спротивното.

7. Renault Megane
Во случај на автомобили од моделската година 2011, експертите на АДАК не укажаа на повторливи проблеми. Други дефекти што биле карактеристични за Megane вклучуваа испразнети акумулатори, коленестото вратило. Просечната годишна километража на Megane е 12 илјади километри.

6.VW Golf
VW Golf има просечен број на повици за помош на пат од 23,3 на 1.000 возила. Утешниот факт е дека грешките се сосема случајни по природа. Просечната годишна километража на Golf е доста ниска – тие изнесуваат 11 илјади километри

5. Opel Astra
Изворот на најголемите и периодични проблеми бил неисправниот систем за рециркулација на издувните гасови – EGR. Многу често, но не во 2011 година, батеријата се празни на начин што го спречи стартувањето на моторот. Просечната годишна километража на Astra е 11 илјади километри

4. Ford Focus
Пред неколку години Ford направи квалитативен скок во своите автомобили. Focus од 2011 година загуби од Golf и Astra со сооднос од 31 повик за помош на пат на 1.000 регистрирани автомобили. За среќа, дефектите не беа сериозни – најчести беа акумулаторот. Во возилата од 2013 година, проблемите со цревата на системот за ладење и греење биле откриени релативно често. Просечната годишна километража на Focus е 13.000 километри

3. Hyundai i30
За многу луѓе, може да биде изненадување што компактниот Hyundai, уживајќи добри критики, релативно често ги принудуваше своите корисници да повикаат помош на пат (33,5 на 1.000 автомобили). За автомобилите од 2011 година, ова во голема мера се должи на проблемите со акумулаторите и пумпите за гориво. Кај постарите автомобили, ADAC, исто така, објави периодични проблеми со спојката, ланецот или стартерот. Просечната годишна километража на Hyundai i30 е 12.000 километри.

2. Peugeot 308
Peugeot 308 e на листата на компактни модели од 2011 година кои ималче 39,6 повици за помош на пат на 1000 автомобили. Проблемите што се повторуваат се фокусираат на акумулаторот, дизните за гориво и системот за палење (клемите). Кај постарите автомобили, ADAC исто така ги наведе алтернаторот и свеќичките како делови со поголем ризик. Просечната годишна километража на Peugeot 308 е 14.000 километри

1. Kia Ceed
Можеби најголемото изненадување за целата листа е нискиот рејтинг на Kie Cee’d (52,7 грешки / 1000 автомобили). Од друга страна, ако обрнете внимание на табелата за проблемите од 2011 година и делумно поврзаниот Sportage, исто така, помина лошо оваа година. Во случајот со Kia Ceed, експерти на АДАК најчесто се обидуваа да ги решат проблемите со стартери, акумулаторите, пумпите за гориво, свеќички. Просечната годишна километража на овој модел е 12 илјади километри

 

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK