Mercedes се соочува со 300.000 тужби

ОБЈАВЕНО НА:

Адвокатите на Mercedes-Benz ќе се соочат со најмалку 300.000 сопственици на автомобили од германскиот бренда, кои веќе поднеле правни барања до Високиот суд во Лондон. Незадоволството е поврзано со скандалот со емисиите на штетни гасови, според кој на дизел моделите на германскиот производител биле вградени уреди за манипулирање со тестовите за емисиите.

Според агенцијата Ројтерс која ја пренесува веста, во тужбите се надевува дека Mercedes ги довел во заблуда клиентите за одредени дизел автомобили и нивните стандарди за азотен оксид.

Според Оливер Кембел, кој ги застапува тужителите, автомобилите имаат технологија која е дизајнирана да ги намали емисиите на азотни оксиди, но работи правилно само на одредени температури. Тоа значи дека возилата произведуваат поголеми количини на азот оксид од дозволеното.

Од Mercedes негираат такво нешто и велат дека во нивните автомобили не се инсталирани такви уреди за промена на нивоата на издувни гасови. Портпаролот на брендот вели дека тврдењата се без основа и дека компанијата ќе се брани од нив. „Дизелгејт“ во САД го чинеше Volkswagen повеќе од 32 милијарди евра.

Адвокатите на Mercedes велат дека повеќето од барањата на клиентите се засноваат на овие тужби. Минатата година VW се согласи да плати околу 230 милиони евра на клиентите во Велика Британија за да подмири 91.000 правни барања.

Mercedes вели дека има големи разлики меѓу двата случаи бидејќи нивните возила не користеле софтвер кој ги препознава тестовите за издувни гасови.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK