EURO NCAP: Од шест тестирани модели четири добија максимални пет звездички

ОБЈАВЕНО НА:

Единствено двата нови модели на Stellantis, и тоа Opel Astra и Peugeot 308 добија четири звездички

Euro NCAP го објавува својот трет круг на резултати за безбедност на возилата во 2022 година. Според резултатите моделите KIA EV6 и Mercedes C-Class, двата големи семејни автомобили, ја добиваат најдобрата оцена со пет ѕвездички. Volvo’s C40 Recharge исто така ги добива сите пет ѕвезди како и новиот Multivan од Volkswagen.

Моделите на Stellantis, Opel/Vauxhall Astra и Peugeot 308, се оценети како автомобили со четири ѕвезди во категоријата мало семејство.

Шестата генерација на Opel/Vauxhall Astra и третата генерација на Peugeot 308 се засновани на платформата Stellantis EMP2 и, не е изненадувачки, постигнуваат многу слични резултати во сите четири области на оценување. И офсет тестот и тестот за судар со цела ширина ја истакнаа маргиналната заштита од повреди на градниот кош за просечните машки и малите женски возачи, а ниту еден автомобил не беше опремен со централно воздушно перниче за заштита од судар на далечната страна, контрамерка што е сè почеста кај модерните автомобили.

Двата автомобили нудат многу технологија за избегнување судар, но не вклучуваат некои од најновите достигнувања претставени на пазарот. Оценките за четири ѕвездички на автомобилите се однесуваат и на нивните PHEV варијанти.

Сите автомобили со пет ѕвездички во оваа тест серија покажаа одлична заштита од судир, со резултати од 90% или повеќе, во споредба со 76% и 80% за автомобилите на Stellantis. Ова ја отфрла идејата дека разликата помеѓу 5 ѕвезди и 4 ѕвезди секогаш се должи на ADAS, иако тоа е често случај.

Автомобилите покажаа постојано добри резултати и за заштита на децата патници. Најголемите разлики помеѓу EV6, C-Class, C40 Recharge и Multivan може да се најдат во VRU заштитата што ја нудат, особено предните перформанси, каде што C-Class, опремена со активна хауба, го надминува KIA EV6. Во однос на целокупната технологија за помош, Volvo C40 Recharge се искачи на врвот. И покрај неговата малку поинаква форма која е покоцкаста, VW Multivan постигна солиден сеопфатен резултат кој беше на исто ниво со тестираните автомобили.

Комуникацијата Car-to-X на Mercedes-Benz, дел од опционалната услуга Mercedes-me, добива награда Euro NCAP Advanced. Системот користи податоци од други возила за да обезбеди рано предупредување, преку услуга заснована на „облак“, за потенцијални опасности во близина на автомобилот, пред да можат инаку да бидат откриени.

Погледнeтe ги сите резултати од тестирањата на моделите

* KIA EV 6
* Mercedes C-Class
* Volvo C40 Recharge
* VW Multivan
* Opel Astra
* Peugeot 308

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK