Pоrsсhе Tаyсаn го сруши рекордот за брзина во затворен простор (ВИДEO)

ОБЈАВЕНО НА:

Во последно време, постојат информации за секакви рекорди, а некои од нив се чинат доста чудни. Таков е и последниот кој е дело на Pоrsсhе. Брендот од Штутгарт се пофали со рекорд за максимална брзина во затворен простор. Ако се решите да го пробате вашето Porsche во огромна сала, тогаш треба да знаете дека ќе го држите рекордот за максимална брзина.

Досегашниот носител на чудната титула беше Fоrd Fiеstа, подготвен за рели-крос, кој успеа да развие максимална брзина од 140 км/ч. Новиот носител на нагрдата за најбрзиот автомобил во затворено, Pоrsсhе Tаyсаn Turbо S ,успеа да развие 162км/ч во една од најдолгите згради во светот.

И покрај тоа што брзината е далеку од максималните 250 км/ч, кои Tаyсаn може да ги достигне, за да биде признаен рекордот, треба да има само еден обид. Бруталното забрзување како и забрзување се постигнати со гумите со кои автомобилот е искочен од фабрика, а сопирачките се карбон-керамички, кои секој може да ги порача.

Друг чуден услов, кој го имаат во Гинис, за да биде признаен рекордот е автомобилот да не е сериски и да не биде легален за возење по патиштата. Од Pоrsсhе го решиле овој проблем откако ги тргнале фаровите со што автомобилот станува незгоден за движење по „цивилна“ патна мрежа.

Сè друго во автомобилот е целосно идентично со автомобилот, кој може да го купите од најблиското претставништво на брендот дека дури и да се работи за еден од прозорците. Поставувањето на рекордот, како и подготовката се презентирани во видеото погоре.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK