фото: Pixabay

Google Maps со подобрувања – Планетата е прикажана на 3D мапа

ОБЈАВЕНО НА:

Google ја претстави надградената и подобрена верзија на апликацијата Google Maps. Со тоа корисниците добиваат попрецизна слика околу големината на земјите.

Сега, планетата Земја е претставена како 3D глобус, а не како мапа на рамна површина. Благодарение на ова, Гренланд повеќе не е поголем од Африка или пак Русија од Африка.

Претходно, поради самиот факт што планетата беше претставена на рамна површина, земјите во близина на Арктикот и Антарктикот имаа издолжена површина со што се добиваше погрешен впечаток околу нивната големина.

 

Оваа измена Google Maps ја претстави на својот Twitter профил, а како што велат оттаму, надградената верзија ќе биде достапна само за десктоп корисниците, а наскоро треба да се