Volvo Trucks започнува сериско производство на товарни електрични камиони

ОБЈАВЕНО НА:

Volvo Trucks објави дека компанијата стана првиот светски производител на камиони во светот кој започна сериско производство на целосно електрични тешки камиони (44 тони GCW).

Volvo Trucks започна со производство на 100% електрични верзии на своите модели FH, FM и FMX, чии класични верзии според компанијата сочинуваат околу 66% од вкупната продажба на брендот. Електричните камиони се склопуваат на истата лента како моторот со внатрешно согорување, а батериите се набавуваат од новиот производствен погон на компанијата во Гент.

Како резултат на новата иницијатива на Volvo Trucks, компанијата сега има шест целосно електрични понуди на пазарот, глобален лидер.

„Продадовме околу 1.000 единици од нашите тешки електрични камиони и повеќе од 2.600 наши електрични камиони воопшто“, коментира Роџер Алм, претседател на Volvo Trucks. „Очекуваме обемот значително да се зголеми во текот на следните неколку години. До 2030 година, минимум 50% од камионите што ги испраќаме на глобално ниво треба да бидат електрични.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK