Руcки нaвигaции ќе предупредуваа за „црн мраз“

ОБЈАВЕНО НА:

Постои еден феномен наречен „црн мраз“, кој се образува на сува површина од разликата во температурата на воздухот и асфалтот. Притоа се добива прекривка со мраз, која е исклучително опасна. Од таа причина рускиот навигасицки систем „ГЛОНАСС“ ќе врши предупредување за возачите.

Навигаторот ќе ги предупредува возачите, дека претстои дел со можен „црн мраз“. Услугата ќе е достапна од 2022 година, но во моментов услугата може да биде тестирана во Москва. Во моментов постојат две можности: развој на нови апликации или интегрирање на податоци во слични програми како на пример Yаndеx.

Според руските експерти услугата, која дава намалување на брзината при влегување во опасен дел од патот, ќе биде корисна како за почетниците така и за искусните возачи. Сепак, важно е да се напомене дека развојот од нула е премногу скап.