Со електричен автомобил поминале повеќе од 1.100 километри без полнење

ОБЈАВЕНО НА:

Електричниот седан Lucid Air, претставен во 2020 година, во својата верзија со најголем дострел може да помине повеќе од 800 километри без полнење – таков податок е потврден од производителот.

Американските блогери од YouTube каналот The Kilowatts решија да тестираат дали електричниот автомобил може да помине подолги растојанија доколку се користи таканаречената техника на хипермилинг чија цел е максимизирање на енергетската ефикасност. Како резултат на тоа, електричниот седан помина 1106,2 километри.

Lucid Air Dream Edition кога претходно се натпреварувал поминал 837 километри – што  е 185 километри повеќе од Tesla Model S Long Range. Овојпат при новиот обид за рута за возење биле избрани обичните патишта во Јута, каде што електричниот автомобил се движи со просечна брзина од 43 километри на час. При изборот на пат, блогерите ја земаат предвид состојбата на асфалтот, сообраќајот и, во секој случај, близината на станиците за полнење.

Возачот се менува на секои три часа. За време на експериментот, кој траел повеќе од еден ден, електричниот автомобил се расипал и воланот морал да се замени. „Да не беше оваа виша сила и не толку поволните временски услови, Air ќе одеше уште подалеку“, велат блогерите.

Првично, тие се стремеле кон Гинисовиот рекорд за растојание поминато со електричен автомобил без соларни панели – 1.607 километри. Сепак, рекордното достигнување е на експерименталниот електричен автомобил The Phoenix, специјално изграден од рециклирани материјали, а во случајот со Lucid Air Dream Edition Range тоа е сериска модификација.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK