Нема повеќе носење маски во авионите и на аеродромите

ОБЈАВЕНО НА:

Од 16 мај, од патниците во авионите и на аеродромите во Европа нема да се бара да носат маски, соопштија од Европската агенција за воздухопловна безбедност и Европскиот центар за превенција и контрола на болести.

„Олеснување за сите нас е што конечно доаѓаме до фаза на пандемија во која можеме да започнеме со ослободување на мерките за здравствена безбедност. Меѓу многуте патници, како и членовите на екипажот на летот, постои силна желба повеќе да не се носат маски како задолжителен дел. Сега сме на почетокот на овој процес, а патниците мора да продолжат да се усогласуваат со барањата на нивната авиокомпанија и, кога превентивните мерки се опционални, да донесуваат одговорни одлуки и да го почитуваат изборот на другите патници, особено на патникот кој кашла или кива, вели Патрик Ки, извршен директор на Европската агенција за воздухопловна безбедност.

Андреа Амон, директор на Европскиот центар за превенција и контрола на болести, рече дека иако носењето маска повеќе не е задолжително, „важно е да се има на ум дека заедно со физичкото растојание и добрата хигиена на рацете, ова е еден од најдобрите начини. да се намали преносот на вирусот“.

Двете агенции соопштија дека правилата за маски се очекува да се разликуваат по укинувањето на нивното задолжително носење. На авиокомпаниите им се препорачува да ги охрабруваат патниците да носат маски во авионите кои патуваат до и од места каде што се уште е потребно носење маски во јавниот превоз.

Оние патници што се повеќе склони кон болести имат хронични заболувања мора да продолжат да носат маска за лице, без оглед на правилата. Патниците исто така се охрабруваат да ги почитуваат мерките за растојание во внатрешните области, вклучително и на аеродромот, каде што е можно.

Иако многу земји повеќе не бараат од патниците да доставуваат податоци користејќи формулар, авиокомпаниите мора да ги држат своите системи за собирање податоци на подготвеност за да можат да ги обезбедат овие информации до јавните здравствени власти доколку е потребно, на пример во случај кога ќе се појави нова опција за вознемиреност. е идентификуван како потенцијално поопасен.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK