НАПАД НА ЕВРОПА: Уште еден кинески бренд ќе отвора фабрика

ОБЈАВЕНО НА:

Кинеската компанија Chery Auto преговара со италијанската влада за локацијата на производствените области во земјата. Двете страни се заинтересирани за постигнување договори и спроведување на прелиминарните планови.

Според внатрешните информации, кои се уште не се официјално потврдени, со помош на кинеската Chery, владата во Рим очекува да го зголеми националното производство на автомобили од сегашните 800.000 на 1,3 милиони примероци годишно.

За Кинезите ова е одлична можност да ја зголемат продажбата на европскиот пазар, како и драстично да ги намалат трошоците за испорака, царините итн. по должината на синџирот. Но, Кинезите размислуваат и за друга опција. Chery може да го лоцира своето производство во поранешната фабрика на Nissan во Барселона.

Како што потврди претставникот на Chery Europe, компанијата истражува различни опции за локализирање на производството во Европа. Меѓу разгледуваните опции е модернизација на постоечка фабрика или изградба на нова. Каде точно ќе биде, допрва ќе дознаеме, но најголеми шанси има Италија.

Не е тајна дека италијанскиот бренд DR, кој ги произведува и продава истоимените автомобили на Апенините и во Европа, всушност веќе неколку години склопува готови производи на кинеската марка Chery.

 

 

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK