Mercedes-Benz можеби ќе треба да ги обесштети сопствениците на возила со расипани уреди

ОБЈАВЕНО НА:

Европскиот суд на правдата (ЕСП) потврди дека Mercedes-Benz треба да им плати компензација на сопствениците на возила со наводни уреди за намалување на емисиите на дизелот доколку купувачот претрпи штета.

Додека германските судови сè уште треба да утврдат дали користениот софтвер може да се смета за уред за штетен и дали неговата употреба е оправдана, ако се утврди дека уредот е нелегален, тогаш Mercedes мора да обезбеди компензација на купувачите на возило што претрпело штета по нивното купување.

Прашањето првпат беше изнесено пред судовите од сопственикот на користен модел на Mercedes-Benz. Сопственикот тврдел дека има систем за рециркулација на издувните гасови што работи во одреден температурен опсег, а потоа ја намалува рециркулацијата при пониски температури. Ова предизвика зголемување на емисиите на азотни оксиди.

Германскиот сојузен суд првично го отфрли барањето на тужителот за отштета и рече дека Mercedes-Benz може да биде обвинет само ако се утврди дека штетата е намерна. Сепак, Auto News напоменува дека советник на ЕСП оттогаш потврдил дека сопствениците на возила со вакви уреди на дизелските мотори имаат право на компензација во случаи на намера и небрежност.

Земјите-членки на Европската унија ќе треба самостојно да утврдат дали компензацијата е применлива во поединечни случаи.

„ЕСП јасно изјави дека е релевантна само штетата што навистина му е нанесена на купувачот“, изјавиле од Mercedes-Benz за Autocar кога било побарано одговор на одлуката на судот. „Покрај тоа, мора да постои незаконски уред, што е оспорено во овој случај“.

Германскиот производител на автомобили додаде дека останува да се види како националните судови ќе ја применат одлуката на ЕСП на федералниот закон. Исто така, се додава дека предметните возила биле повлечени и добиле ажурирање на софтверот.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK